Summa sidvisningar

söndag 11 september 2011

Den sensationella tombolan 1891

Kom över en liten udda skrift med titeln Minnen från Göteborg sommaren 1891. Omslaget anger att den är utgiven av L. Baltzer på Lithografiska Anstalten Runans förlag. Läser man den spegelvända texten i banderollen på bilden framgår orden "teknade af Calmus". Häftet är på 24 onumrerade sidor, med teckningar på högersidorna och annonser från lokala företag på vänstersidorna. Mitt exemplar är i efterhand bundet i ett klotryggsband och försett med Carl Trolle Bondes exlibris och stämplat Trolleholms bibliotek. Titeln är noterad i LIBRIS, men finns inte med i Abersténs göteborgsbibliografi.


Utgivaren Lauritz Baltzer (1846-1917) var född och utbildad i Köpenhamn, från 1867 teckningslärare vid latinläroverket i Göteborg och utgivare av flera handböcker i frihandsteckning på 1890-talet. Mest känd är han för sina avritningar av de bohuslänska hällristningarna, som utgavs i flera stora planschverk, bl a tillsammans med Oscar Montelius och Viktor Rydberg. Om det är teckningsläraren själv som döljer sig bakom pseudonymen "Calmus" kan man bara spekulera över; alldeles osannolikt är det väl inte.

Teckningarna i häftet har alla anknytning till den stora industriutställning, som avhölls i Göteborg sommaren 1891. Det är bilder ur folklivet, vanligen med en för nutida läsare totalt poängslös undertext. Bilderna illustrerar dock väl hur denna Göteborgs första stora utställning var en välbesökt och uppmärksammad attraktion för hela stadens befolkning. Utställningsområdet omfattade det nordöstra hörnet av Heden, med huvudpaviljongen vettande mot Sten Sturegatan. Arkitekt för utställningens byggnader var den sedermera för sina många kyrkobyggnader (Lundby, S:t Pauli, Örgryte nya, Fässberg och andra) uppmärksammade Adrian C. Peterson. Det är tinnar, torn och valvbågar och mycket fanor som vajar från tornen. Utställningens huvudbyggnad "utmärkte sig dock inte för någon vidare originalitet" skriver Fredberg,


Han fortsätter "Hela sommaren var den lilla utställningsstaden vid Heden en omtyckt tillflyktsort för stadsinnevånare och resandeströmmen ... när göteborgaren hade en ledig stund gick han på utställningen, flanerade, dinerade och superade ... läskade sig och hörde på eftermiddagsmusiken". En av de mest populära inslagen i utställningen var tombolan, som uppenbarligen var en ny företeelse för göteborgarna. "Att döma av skarorna, som utställningssommaren igenom trängdes omkring den rullande tunnan, var detta utställningens största attraktion". I Göteborgs-Posten den 1 augusti 1891 kunde man läsa

Igår var folket rent som vansinnigt. Man slogs och bad, kämpade med händer och fötter, käppar och tårar. Fruntimmer svimmade, en måste tomboladamerna taga över barriären för att hon inte skulle dö. Nu är man betänkt på att utställa tombolan i ett eget rum och ta 25 öres entré bara för att man skall få se på utställningens märkvärdigaste sak. Egendomligt att Göteborgspubliken alldeles tappat huvudet. I synnerhet fruntimmerna. Det var rent av hemskt att se, hur spelpassionen lågade i deras ögon".

Också i det Baltzerska albumet återkommer tombolan och dess återverkningar på besökarna i flera av teckningarna och kommentarerna. Ja det måste ha upplevts som en förunderlig apparat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar